fredag, juni 29, 2007

Varför gör jag så här hela tiden?

Nu är jag lite trött på mig själv. Jag har virkat en hatt, som var tänkt att bli likadan som mina vänners hattar. Vi ska ha med dem på stickstämman i augusti.
Och så har jag gjort fel någonstans strax före mitten och missat flera varv. Klantigt!!

Jag tyckte det var konstigt att den inte såg ut som på bilden till beskrivningen. ("Det kanske beror på att jag gjorde den mindre storleken" tänkte jag.)

Jag tyckte att det var konstigt att det blev så mycket garn över.

Och så läste jag Caring-knits blog idag. Och såg bild. Och insåg min klantighet. Jag måste helt enkelt bara ha ignorerat att upprepa några varv som skulle upprepas.

Jag vet inte om jag ska repa upp eller inte. Det är några timmars virkning att göra om, och jag tror inte jag ser så mycket vettigare ut i hatt bara för att den är gjord enligt beskrivningen....

tisdag, juni 26, 2007

Resestickning


Har varit iväg på en snabbtur till Malmö. Ganska många timmar bilstickning fick jag, så nu har Argosyn börjat ta form ordentligt.

Ägnade gårdagseftermiddagen åt att spatsera runt på stan. Det var rätt trevligt fastän vädret inte var det allra bästa. Tack vare websupport från Ilsefin (Tack!) fann jag lätt två butiker i närheten som sålde garn. Kikade in på Irmas hus och hittade en hylla med en del Rowangarn, ganska mycket Garnstudiogarn (tänk så många färger alpacan finns i, det märks inte riktigt i min LYS) och faktiskt också ett och annat Noronystan. Men, nja, det var konstigt nog inget som riktigt talade till mig, så de fick bo kvar i Irmas hus. Där fanns också en del klädestyger av det finare slaget, men jag tittade inte så mycket på dem eftersom jag inte var ute efter just det.

Precis bredvid låg Wastessons garn och broderi, en butik med mycket broderier, men också en del virk- och stickgarner. Mest garn från Svarta fåret och Marks & Kattens kändes det som, men jag såg också bla lite Regia och några mohairnystan. Här fick jag hjälp av kvinnan i butiken att hitta ett bomullsgarn till en hatt jag planerat att virka. Så med hem från Malmö kom iaf tre nystan Viva.

söndag, juni 24, 2007

Ska det va´ så ska det va´ ordentligt

Har sytt klart gardin-grejen till bilen. Passade på att sy en matchande kudde också.. Haha!

Knitalong

Nu har jag gått med i min första knitalong, nämligen Argosy KAL. En knitalong helt i min smak eftersom man börjar när man vill, håller på hur länge man vill, och rapporterar när man vill.

Lördagsövningar

Det är märkligt vad dagarna rinner iväg, men det är ju så det blir när man tar det lugnt och mår gott. Igår övningskörde jag lådbilen. Visst är det bra när man redan har körkort så man kan övningsköra bäst man vill och med vilken handledare man vill?! ;-)

Sedan kom E och stickade med mig på min balkong ett par timmar. Vädret var typiskt midsommarväder och vi fick både moln och sol och en riktig regnskur. Men, då är det gott att sitta under tak med en vän och sin favvostickning och lugnt sticka vidare...

fredag, juni 22, 2007

Kikärtsbröd

Att baka proteinrikt bröd med kikärter, eller för all del andra baljväxter går bra om man inte överdriver andelen baljväxter i degen. Proteininnehållet gör att brödet blir extra mättande.

Här kommer recept på gårdagens kikärtsfrallor. Det blir ca 18 frallor (eller om man vill 2 större bröd) av degen.

Kikärtsfrallor
1 burk kikärtor á 400g (dvs ca 250g avrunna kikärter)
ca 4,5 dl ljummet vatten
50g jäst
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
0,25 dl kli (kruskakli/havrekli eller vad du har hemma)
o,5 dl krossat linfrö
0,5 dl grovt hackade solroskärnor
2 tsk salt (den stora mängden beror på att kikärterna tar upp myckt salt)
ev. 1 msk brödkryddor
ca 6 dl dinkelmjöl
ca 6 dl vetemjöl special (eftersom brödet blir lite väl kompakt med vanligt vetemjöl)
(ev. 1 ägg och vallmofrö till pensling)

Mixa kikärtorna tillsammans med en del av vattnet med en mixterstav. Tillsätt resten av vattnet så du har ungefär 7 dl degvätska. Kolla att degvätskans temperatur är ca 37 grader innan du blandar i jästen.

Tillsätt resten av ingredienserna, men var försiktig med mjölet på slutet. Mjölmängden är bara angiven på ett ungefär. Arbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa 30 min.

Knåda delen lätt och baka ut till bullar. Skåra dem ev. med en kniv och låt dem jäsa 30 min.

Pensla antingen frallorna med ägg och strö över vallmofrö, eller sätt in dem som de är i ugnen.
Grädda ca 15 min i 225 grader i mitten av ugnen.

Vill du baka limpor så låter du dem jäsa i bakformar istället och gräddar sedan i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 25-30min.

torsdag, juni 21, 2007

Slusstickning

Igår stickade jag med trevligt sällskap, med vacker utsikt över en slusstrappa och till ljudet av vattenbrus.


Stickorren slussade mig också igenom ett visst momentbyte i Argosyn. Flera gånger. Jag VILLE verkligen maska av istället för att lägga upp.. ;-) Men med hennes vänliga handledning så är jag nu på banan igen!! Whoho! Den blir så fin!

Idag vaknade jag tidigt och jag har just tagit ut kikärtsbröd ur ugnen. De brukar bli mättande och bra. Ska dock smaka dagens variant innan jag ger er receptet!

tisdag, juni 19, 2007

Sticklov

Jag har sticklov och det är så härligt!

Sov ut i morse och låg och drog mig en lång stund. Efter långsam frukost och en del stick-surfande tog jag så cykeln ner till stan och mötte en god vän på café.

Stickade lite på Argosyn och en hel del på senaste sockan. När det var dags för hälen provade jag ben-röret och blev tveksam till om det var lagom till mottagaren. När jag kom hem kunde jag konstatera att det blivit för tight trots väl tilltaget maskantal. Har stickat ett par sockar i samma garn tidigare men hade inte räknat med att det skulle skilja så mycket mellan 1rm1am-resår och 2rm2am-resår som det gjorde.

Nåja. Nu har jag repat upp röret och börjat sticka 2rm2am istället. Till vintern ska väl gossen ha ett par passande sockor iaf!

måndag, juni 18, 2007

Sömnad

Fick en skön eftermiddag i gott sticksällskap. Kom en bit på det randiga röret och har nu lagt upp till Argosyn också. Snälla M lät mig låna sin pågående Argosy att studera, vilket underlättade.

På vägen hem tittade jag in i en tygaffär för att handla grön tråd så jag kunde sy upp mina nya vardagsrumsgardiner. Fick inte tag på riktigt rätt nyans, men däremot hittade jag billigt tyg så nu har jag sytt ett kuddfodral till en kostnad av 2.50:-.Har också påbörjat ett ganska anskrämligt projekt i min lilla syhörna. Det blanka tyget ska få en matchande sammetskant och bli ett slags draperi till sambons nya lådbil.
Lådbilen är en STOR låda till bil, med vinröd sammetsklädsel. Det ger en...hm...ganska bordellik känsla. Så, fastän jag skrattar hejdlöst åt den sliskiga stilen jag fått till på draperiet så kommer det nog passa bra in.
Kolla förresten vilket fiffigt symaskinsskåp med utfällbar bänkskiva jag har numera!

Min vilja sitter inte i trädtopparna

Om en stund ska jag iväg på lunchstickning och då kommer nog den här stickningen få följa med.

Jag har ju lagt undan min andra sockstickning så jag var ju tvungen att börja på en ny, men med andra stickor. Så lätt det går att sticka med lite tjockare garn, eller kanske framför allt med lite tjockare stickor när man suttit med 2.5:or ett tag!

Egentligen vill jag komma igång med tröjan igen också, men den börjar bli lite otymplig att ha med sig. Ska satsa på att ta tag i den ikväll i stället.

Och så vill jag ju sticka på spadersjalen. Och så är jag ju rätt sugen på Argosy. Och så borde jag öva virkning inför stickstämman senare i sommar. Och så borde jag öva tvåfärgsstickning av samma anledning... Det är så mycket jag vill!

söndag, juni 17, 2007

Sol, vind och bilträffsstickning

I går testade jag ett nytt koncept, nämligen bilträffsstickning. Det var helt okej!

Resultatet blev:

Ett längre rör

Genomblåst huvud (kändes det som, eftersom det var ganska blåsigt)

Väldigt rosa och ganska onda framsidor på benen. (Det var soligt, och som sagt blåsigt varför man inte märkte att solen brände.)

81 bilrelaterade foton och 2 stickrelaterade foton, varav ett är det här:

Min pågående sockstickning har nu provats på tre olika fötter nära mig (en är min egen), men trots att strumpan funkade bra på alla vader och fotvalv så blev inte hälen riktigt bra för någon. Men nu är det en bit sedan jag stickade hälen så det känns ju jobbigt och trist att repa upp. Jag har bestämt mig för att lägga sockan åt sidan en stund och låta beslutet mogna.

fredag, juni 15, 2007

Kärleksmums

J och jag har bakat...
...och vi tycker att om nu kakorna heter kärleksmums så ska det synas.

En student bland hermelinerna

Idag har jag varit på studentuppvaktning i strålande väder. Solen sken och värmde, men luften var ändå sådär lite småkylig och liksom spröd i morse, precis som det ska vara på en riktig skolavslutning. Tycker jag.

Goda vännen Fosco har alltså tagit studenten just idag. Tillsammans med Leftknitt och Ilsefin begav jag mig till skolgården för att gratulera.

Där var det otroligt mycket folk men vi lyckades till sist få syn på vår vän och kunde överlämna "garnbuketten" som samlats ihop av stickkompisarna. Är den inte otroligt vacker? ;-)

torsdag, juni 14, 2007

Argosy?

Tror ni man klarar argosyhalsduken från Knitty? Den ser rolig ut, men...det är ju diagram ju..
Fast, visst skulle den bli fin i ullspinneriets garn?!

Godisgroda

Ibland tillverkar jag så konstiga saker bara för att jag får lust.
Igår kväll tog jag fram symaskinen och sydde en groda fylld med röda linser.
Märkte att det var länge sedan jag sydde. Jag kom inte automatiskt ihåg hur man ställer in sömmarna på symaskinen så jag blev tvungen att tänka till. Ojoj, dåligt tecken. Måste sy mer snart!

Skolavslutning

Idag var det skolavslutning på min skola. Det innebar också avslutning på min tid där, i höst är det ny skola som gäller för fröken. Jag har alltså blivit avtackad och fått vackra blommor som lyser upp i köket.
Vet ni. Rektors lilla tal till sin personal innehöll ordet "knitalong". Och flera kollegor talade om att nu när det är lov så ska de iväg och köpa garn. Och slöjdfröken lovade att försöka ta raster i höst och ta över mitt stickhörn i lärarummet.

Jag är nog lika stolt över det som över något annat jag åstadkommit på jobbet. ;-)

tisdag, juni 12, 2007

Skola, stickning och sol

Terminen närmar sig sitt slut och på jobbet är det mycket att avsluta, samla ihop och sortera. Sommarvärmen är redan här och igår tog Ilsefin och jag en kvällstur till en badsjö för att svalka av oss. Såååå härligt att plaska runt i ljummet vatten redan i början av juni! Vi hade förstås stickningar med oss ut men kom oss faktiskt inte för att ta fram dem. (Edit: Ja, inte ut i vattnet alltså.. )

Idag har jag däremot stickat en stund i kvällsolen på balkongen. Spadersjalen har kommit fram igen, och den är rolig att sticka!
Mönstret är inte svårt, så fastän jag inte precis har memorerat hela rapporten så klarar jag iaf att hålla det pågående varvet i huvudet och slipper stirra ner i diagrammet hela tiden.
Nu har jag dessutom raksträcka på sockan så där slipper jag också överanstränga hjärnan.
Tröjan är jag inte sugen på just nu, men jag ska ta tag i den igen snart. Ska sätta fart och göra klart framstycket. Måste bara ladda lite inför flätor och sprund och grejer...


Ja, och så får jag ju erkänna att jag är lite småknäpp. Jag har bakat lite ikväll igen:

lördag, juni 09, 2007

WWKIPD

Har haft en så skön eftermiddag! Träffen började med strålande sol och 28 grader varmt vilket gjorde att vi sökte oss till skuggan med våra stickningar, picnickorgar och filtar.
Ganska snart kom en reporter och fotograf från vår lokaltidning och hälsade på. Ilsefin fick svara på reporterns frågor medan vi andra lugnt kunde sticka vidare. Nåja. Inte helt lugnt. Fotografen var ju också där. Han gav mig tipset att korsa benen där jag satt i min kjol, och sedan blev jag anklagad för att ha långa ben (inte i verkligheten dock, utan bara i vidvinkelperspektivet), och fick lov att både korsa dem kyskt och vika in dem. Kände mig allt lite som en marionett.. ;-)

Senare på eftermiddagen föll det stora regndroppar på oss, inte så många iofs, men nog för att jag skulle välja att åka hem och ladda om inför en grillkväll på annat håll.

fredag, juni 08, 2007

Fredag

Idag hann jag med en stund stickcafé efter jobbet. Vi satt ute i solen, stickade (jag hann klart med bakstycket) och laddade inför morgondagen.
I morgon är det nämligen WWKIPD (World Wide Knit In Public Day) och vi ska samlas ute i stadsparken och sticka, ha utställning och picknicka. Jättemysigt!!
Hoppas det är många som gör oss sällskap!

torsdag, juni 07, 2007

På banan och två mogna bananer

Jag är igång med stickningen lite bättre igen tack vare nationaldagsstickningen igår! Vi hade en jätteskön eftermiddag i skuggan. Jag stickade på tröjan och hann upp till avmaskningen för halsen på bakstycket.

Idag har jag jobbat, jobbat lite extra (Whohoo, jag tjänade nog flera kronor!), lämnat in examinationsuppgift, ätit vitlöksdoftande hemlig låda från frysen, dammsugit lite och nu har jag nyss stoppat in en banankaka i ugnen. Jag hittade två bananer på fruktfatet som måste ha passerat klimakteriet. Det var iaf väl mogna.

Banankaka

Det här stoppade jag i smeten:
50g flytande margarin + 0,25 dl rapsolja
2 dl socker
o,5 dl farinsocker
2 msk mjölk
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mosade klimakteriebananer
50g hackad mörk choklad med hög kakaohalt
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1-2 krm ingefära
2 msk solrosfrön

Och så här kan man göra:
Blanda matfettet med socker, mjölk, salt, vaniljsocker och ingefära.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner dem också.
Blanda ner mjöl, bikarbonat och hackad choklad.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar botten.
Strö över solrosfröna.
Grädda i ca 35-40 min i 175 grader. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.

onsdag, juni 06, 2007

Nationaldag!

Det är Sveriges nationaldag och jag firar med att baka amerikanska muffins (men med lite kanel i förstås). Nu var det här receptet snällt och omräknat i både ml och gram, men annars är det väldigt praktiskt att ha en inflyttad måttsats i sin kökslåda.
En annan sak som skulle ha varit praktisk att ha hade varit en sådan där muffinsplåt som får muffinsarna att växa mer uppåt än åt sidorna.



Just nu sitter jag här och känner mig helt slut i huvudet men mycket lättad. Jag har ägnat förmiddagen åt att skriva klart den sista kursuppgiften för terminen. Puh! Nu blir eftermiddagen ledig. Jag ska åka en sväng till min nya hangout och sedan blir det nationaldagsstickning ute i en park med kompisarna. Jag har tom matsäck klar, eftersom det blev potatissallad (minus kapris, plus saltgurka och chili) över igår.
Tjohooo solen! Here I come!

Sommar

Sommaren är här och i går kunde rast-stickningen ske ute i solen! Härligt!

lördag, juni 02, 2007

Öppet hus och en kroknande fröken


Idag hade Garnhärvan öppet hus och jag var där och spanade på alla härliga garner. Jag blev ganska överväldigad och kom bara hem med ett enda fyndnystan. Det var iofs kanske tur med tanke på att min budget inte tillåter alltför stora utsvävningar ett tag framöver. Halv lön under sommaren är bara halvkul, liksom...

Helkul var det däremot att prova på krokning under Stickorrens tålmodiga ledning. Jag fick kramp i handen, spänd och koncenterad som jag var, så efter någon halvtimme kroknade jag. Jag tror iaf jag förstår grunderna nu, och det är egentligen inte särskilt svårt. I teorin. Dessutom tror jag faktiskt det är roligare än virkning!

Annars har jag i alla fall hunnit pyttelite till på sockan. Det är trevligt. Mindre trevligt är att lyckats få garntrassel i det nystanet. Jag måste verkligen börja umgås mer med Fosco. Hon är världsbäst på att reda ut trassel! ;-)


I dag har jag förresten också:
* misslyckats med att hitta en bra present till min lillebror
* imponerat med min förmåga att hitta på Ikea
* vattnat grannen på våningen under. Hon växte inte alls. Nu var ju avsikten iofs att vattna blommorna i balkonglådan, och jag tror bestämt de uppskattade vattnandet mer än grannen.

fredag, juni 01, 2007

FO eller FROGGA ?

Så här gles blev alltså linnehalsduken, och säkert mer än två meter lång. Snurrar man den några varv runt halsen så får man ett lite "bubbligt" utseende på den. Inte alls vad jag var ute efter, men det blev ju iaf en intressant effekt!

Jag kan använda den som den är. Det ser inte helknasigt ut ändå, men det blir inte precis den lätta sommarscarf jag var ute efter, eftersom det blir så många varv runt halsen...
Så, jag tror jag kommer göra om den så småningom. Nu har jag ju dessutom lärt mig något. Igen!