torsdag, november 29, 2007

En kaka på en ananasskiva?

Skinkan var faktiskt inte så god. Vi får vänta tills de lite bättre julskinkorna kommer till butikerna. (Och nej mamma, det är inte en kaka ovanpå en ananasskiva man ser på bilden, det ÄR en julskinka.)

Idag ska jag plugga. (Verkar det gå bra?) Jag vill hellre myyysa. Jag vet inte vad det har tagit åt mig. Jag vill BARA sticka, och pynta och baka, och städa (!!!) och sticka lite till. Resultatet är att jag varken gör det jag borde göra eller det jag vill göra. Smart Fröken!

Ska bara visa er mina sockor så ska jag iaf öppna worddokumentet jag borde hålla på med sedan.
Jag är väldigt nöjd med att jag har kommit igång med socka nr två, och tagit mig förbi picotkanten. Inte för att den är svår att göra, utan för att den liksom är lite pillig, och det är tillräckligt för att jag ska dra mig för att ta tag i ett projekt.


tisdag, november 27, 2007

Nu är det jul!

De röda grytlapparna är framme och M-mannen har griljerat skinka.
Och det är inte ens första advent ännu. Tror det finns de som tar igen förlorat julmys.

ADVENTSKALENDER

Jag har bestämt mig. Det blir en adventskalender.

En adventskalender utan höga krav (det gäller både dig som deltar, och mig som gör den ;-)).

Här ska alla kunna vara med, så det krävs inget avancerat material. Någon form av garn och något slags stickor räknar jag dock med att man har, eller kan skaffa.

Något slags resultat ska det bli. (Jag tycker själv det är frusterande att lägga ner jobb på provlappar.) Men VAD det blir är inte det viktiga, utan att man har trevligt på vägen!

Så vill du ha ett urtjusigt resultat, med avancerade mönster eller något vackert att stoltsera med på nyårsfesten så kanske du ska välja en annan kalender än min.

Nu har jag väl ändå varnat er nog. Nu får ni skylla er själva om ni hänger på. Men, det vore förstås kul om ni vågar! Jag lovar att inte ta knäcken på er!! Den får ni koka själva!


Välkommen till
- den alternativa adventskalendern

Och nu blir det reklam...

... för det här är första gången jag sett blåbärsfläckar magiskt försvinna från en vit tröja!

Jag trodde inte på den förskräckliga dubbade reklamen,
och jag ville framför allt inte gynna den förskräckliga dubbade reklamen.

Jag trodde "Lita på rosa!" betydde "All din tvätt blir missfärgad!"

Men så sa en vän, att detta verkligen är ett bra medel,
och eftersom jag litar på mina vänner så var jag ju tvungen att prova.

Och eftersom jag sett både blod- och blåbärsfläckar försvinna (och nu menar jag försvinna!) utan minsta ansträngning, så kan jag inte annat än att rekommendera dig att köpa hem en burk.

Själv ska jag nog kolla in det övriga sortimentet också och kanske byta bort min gamla kära Tabort-flaska.

Kallt

I går kväll var det kallt ute. Stora våta flingor landade i mitt ansikte när jag raskt promenerade genom stan på jakt efter mina vänner. Jag hittade dem, och sedan såg vi till att inte alla behövde frysa som vi.Den här stolpen tex, såg så väldigt kall ut.

söndag, november 25, 2007

Lek och allvar

Ibland ska man leka! Det har jag gjort i veckan. Och i morgon ska det lekas mera...

Fast jag stickar allvarliga grejer också. :) Just nu är favoritprojektet en lövsjal i den röda silkealpacan. Mums!

Sticka sig i form?

Ibland kan man ju få dåligt samvete för att man inte tränar så mycket som man borde. Men när jag kom till jobbet i fredags hade en kollega lämnat det här mycket vackra kortet på mitt skrivbord med det uppmuntrande meddelandet "Om du stickar tillräckligt länge så kanske..."
Nu hade jag ju varken tänkt byta kön eller biffa till mig, men iaf.. ;-)

lördag, november 24, 2007

Ångest och pepparkakor och presenter och sån´t

Jag har orosklump i magen. Nu närmar sig terminsskifte och i och med det ännu ett arbetsplatsbyte. Problemet är bara att jag inte vet var, med vilka, i vilken omfattning osv jag kommer jobba efter jul. Jag vet ATT jag kommer jobba, så jag är inte orolig för min försörjning, men jag vill börja förbereda mig mentalt nu. Och om min arbetsgivare tycker att jag ska undervisa i idrott på gymnasiet tex vill jag ha en chans att hoppa av... Så. Sambon läser platsannonser åt mig istället. Han är snäll. Så snäll att han inte behöver några pepparkakor.

Alldeles strax ska jag annars åka iväg till mitt gudbarn och hennes familj för att baka pepparkakor. Det ska bli roligt. Jag gillar att baka. Och jag gillar mitt gudbarn.

Och om jag sätter på en bra CD i bilen och sjunger högt hela vägen så är nog orosklumpen borta innan jag kommer fram!

Och på vägen ska jag klura på julklappar. Jag har bara ett par att köpa, men de är istället desto viktigare..

Förresten. Ni minns väl presentkedjan. Lena och E, jag klurar som bäst på vad jag ska hitta på åt er. Och det är ett ganska angenämt klurande. Men det kanske tar sin lilla tid. ;)

torsdag, november 22, 2007

FO

Sjalen har blivit ett FO och ska få gå med på premiärpromenad strax.
För övrigt är det inte bara jag som stickar skumma saker just nu...

onsdag, november 21, 2007

Korvtest

Hm. Näpp. Helt fel placering. Kliar och sticks.

Blockning pågår

Stickasjalen är äntligen på pusslet!

Konstig korv

Jag stickar skumma saker på skumma, tjocka plaststickor.

Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska ha resultatet till. Men precis som med de virkade blommorna från igår tänker jag "Det kommer lösa sig".

Fast, alltså, ni behöver inte vara oroliga för att jag feberstickar. Jag har faktiskt en verklig anledning att sticka skumma saker just nu. Jag har bara inte riktigt klart för mig exakt var och hur de ska användas än.

tisdag, november 20, 2007

Tisdagsresultat

Har läst ett par kapitel kurslitteratur men sedan somnade jag ett par timmar och fattade ingenting när jag försökte fortsätta läsa. Man blir visst lite groggy i huvudet av baskilusker. Har ägnat mig åt att virka lite blommor istället.

Att följa beskrivning gick inget vidare, att freestyla gick bättre!

Flunsa, ljus och bambu

Nja. Inte klarade jag mig från baskiluskerna heller. I går fick jag åka hem från jobbet ganska rejält illamående, och dråsade ner i sängen för resten av dagen. Någon slags influensa är det, men jag har iaf sluppit sådana där obehagligheter som J höll på med i helgen. Jag nöjer mig så gärna med feber och magknorr och illamående och värk i kroppen.

Men det är bättre idag så jag har iaf fotat några av ljusen vi gjorde i helgen. De mest spännande är nog annars de som vi gjöt i ogenomskinliga behållare som creme fraiche-burkar och tomma plastpåsekartonger, för med de ljusen tappade vi kollen på vilka färger vi hade hällt i. Jag har dock lovat J att vi ska öppna dem tillsammans, så det är bara för mig att vänta tålmodigt tills vi ses igen.

Igår kväll piggnade jag förresten till lite i soffan när sambon kom hem och kastade det här till mig:

Det är det förlorade bambugarnet som äntligen kommit hit i ett paket från sambons vänner i USA, och några "choklad-kisses" som de också hade skickat med i hans paket. (Paketet innehöll också diverse andra prylar, men låt mig säga att det var de på bilden som jag brydde mig om ;-))

Tyvärr så var inte heller detta garn i samma färg som det jag hade beställt. Jag hade tänkt mig ett melerat garn (nr 138) men fick ett enfärgat (nr 148). Jag hade nämligen planerat att göra en diagonalhalsduk av det, men nu vete tusan vad det ska kunna bli... Några förslag?

söndag, november 18, 2007

Ljushuvuden

Hittills har jag och sambon klarat oss från magsjuka (PUH!!) och idag var J pigg nog för lite efterlängtad ljustillverkning.
Det var kul att göra randiga ljus! Ännu har de inte stelnat riktigt så jag kan inte visa hur tjusiga de blev.

Jag är riktigt så där julpysselsugen redan och skulle gärna vara ledig fram till jul och bara myspysa!

Söndagsfrid och söndagsfrisk

Här har vi hunnit med både magsjuka, nattlig påringning av grannen (jo, vi vet att det hörs när man sanerar kräk mitt i natten, men vi ville liksom inte vänta till morgonen) och tillfrisknande.

Och jag har fäst trådarna på dragspelsbaskern. Som jag har gjort fel på. Jag har missat flera "dalar och åsar"!! Insåg det redan innan jag var klar, men eftersom jag tagit av garnet för varje färgbyte ville jag inte repa upp och bröja skarva.. Jag får använda resten av garnet och göra en ny, på rätt sätt, istället.



J ställde upp som modell. Som ni ser saknas liksom "fluffigheten" i den här varianten. Det blev liksom en helt annan mössmodell. Typ badmössa. ;-)

lördag, november 17, 2007

Nattsudd

Tack för snälla kommentarer på mitt förra inlägg. Just nu är jag uppe mitt i natten och bloggar eftersom jag vaknade med värk i kroppen som gör det svårt att somna om. Jag har sådana perioder, speciellt nu när det är kallare ute och ibland vill jag liksom bara kräkas på det.

Så måste man ju få känna. Men, ibland behöver jag säga åt mig själv att glädjas åt allt bra jag har, och försöka tänka att morgondagen kan bli så mycket bättre. Därav mitt suddande i inlägget i går.

Faktum är att gårdagen blev bra. Bra dag på jobbet med goa ungar som skrattade tillsammans med mig när vårt NO-experiment misslyckades. Och som tyckte det var lika roligt när det lyckades.

Jag hann inte med något stickcafé. Jag prioriterade nämligen att ägna mig åt logistik så att killarna och jag kunde få en fredagkväll utan stress här hemma. Men, jag hann titta in på cafét och hämta min leverans från Garnhärvan.

Härligt mjuk silkeaplaca i en vacker röd färg. Den är nog lite mer klarröd i verkligheten, men det där beror ju på vilka skärminställningar man har också. ;-) Det ska förhoppningvis bli till en lite mindre sjal innan vintern är över.

Så fick jag också min första (!) rundsticka utöver Denisekitet. Hittills har jag klarat mig med Denisestickorna, men nu behövde jag en tunnare (3mm) sticka än de som finns med där. Igår kväll testade jag den på dragspelsbaskern, och jag måste säga att den var riktigt bra.

Dessutom hann Ilsefin trolla fram en Vouge knitting, som hon tydligen hade dublett på. Vilken härlig fredagspresent!!

För övrigt är det en rätt go´ känsla att titta in där på cafét och se ett helt långbord fullt av stickande VÄNNER. Bara en sådan sak är ju något att vara lycklig över!

Nu ska jag försöka sova igen. För jag ska väl inte börja fästa trådar på min basker...

torsdag, november 15, 2007

Torsdag

Har just suddat några tråkiga rader om värk och jobbångest. Skit i det, liksom! I morgon är en ny dag, och då får jag träffa goa´ barn och kanske gå på stickcafé och kanske äta fredagstacos och vara lycklig över hur bra jag har det.
Ikväll har jag maskat av den turkosa sjalen. Den mörkare kanten blev inte riktigt som jag tänkt mig, och just nu krullar den sig väldigt. Förhoppningsvis kan det åtgärdas åtminstone till viss del med hjälp av lite blockning.

Undrar om jag hinner ett varv på dragspelet innan jag måste sova. Nä, egentligen inte...men kanske ändå..

Snälla Tomten...

Brukar du inte få några julklappar? Eller brukar du få helt fel klappar?

Här kan du knåpa ihop en önskelista och även bifoga länkar.

Jag tycker egentligen inte det där juklappandet är så viktigt, eller rättare sagt, jag tycker inte om att det ofta blir så ångestfyllt. Jag är hellre utan julklapp än att någon jag tycker om ska våndas en massa för min skull. Och jag är hellre utan julklapp i rött papper än utan en alldeles riktig julklapp, en sådan där kärleksfull på kinden, eller över ryggen.

Fast i år skriver jag önskelista. Och hoppas att mina nära och kära gör detsamma för min skull.

onsdag, november 14, 2007

Adventskalender?

Jag har funderingar på att göra en..hm...alternativ..adventskalender för er som i likhet med mig inte vill ha en massa kravfylld stickning inför julen, men som ändå tycker det skulle vara kul att ha en stick-kalender att öppna varje dag. Jag har ännu inte formen riktigt klar för mig, men det lutar åt att det skulle bli någon form av knit along, i sann Fröken-anda. (Dvs, det blir som det blir och blir det inte så blir det inte. ;-)

Jag ska klura vidare...så får vi se vad som händer...

tisdag, november 13, 2007

Trollmamman rycker ut

Underbara Trollmamman har räddat min vecka! Medan jag var på stickcafé i kväll var hon förbi hemma hos mig och lämnade en sticka som jag får låna. Tack snälla!!
Nu kan jag gå loss på dragspelsbaskern igen!!

( Och ja. Jag gissade rätt. Leftknit är klar med sin. Jättefin blev den!)

Kryddig kladdkaka

Apropå julkänslor så är det pepparkakstid nu. I går bakade jag en kladdkaka med pepparkakssmak. Den blev god, både med och utan snögubbe till, så nu delar jag med mig av receptet.

Frökens kryddiga kladdkaka

2 ägg
2,5 dl farinsocker eller råsocker
2 msk sirap
2 krm malda nejlikor
2 krm mald ingefära
2 tsk kardemumma
1 msk kanel (såklart ;-)
1 nypa salt
1 dl flytande margarin (eller smält smör)
1,25 dl dinkelmjöl (fullkorn eller sikt spelar ingen roll)
0,25 dl havrekli
0,25 dl krossat linfrö
ev. 0,5 dl hackade hasselnötter

Smörj en springform och bröa med ströbröd eller kokos och sätt ugnen på 175 grader.
Smeten ska inte vispas, utan bara röras ihop.
Rör först ihop ägg och socker. Blanda sedan ner övriga ingredienser.
Häll smeten i formen och grädda ca 35 min. Prova med provsticka så att kakan fortfarande är kladdig i mitten.

Presentkedja

Så här när snön faller utanför mitt fönster och lämnar ett vitt lager på marken börjar julkänslorna göra sig påminda här.

Vad passar då bättre än att hoppa på detta denna kedja?

"I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don't know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

Jag gillar idén att man faktiskt ger mer än man får. Om ni förstår hur jag menar.

De tre första som lämnar en kommentar på det här inlägget (och därmed själva lovar att gå med i kedjan) får alltså en handgjord present av mig!

Själv har jag kommenterat hos Fosco. Och det är jag löjligt glad för.

måndag, november 12, 2007

Dragspel som svämmar över

Jag och Leftknit bestämde oss för att sticka varsin dragspelsbasker samtidigt och började i förra veckan. Så här långt har jag kommit på min:

Jag misstänker att min goda vän redan är klar. Hon brukar hålla betydligt högre sticktempo än jag. Hur som helst så sitter jag nästan fast här på 120 maskors omkrets. Jag ska upp till 160 maskor, men det blir lite bökigt eftersom jag inte har någon rundsticka i rätt storlek utan kör på strumpstickor. Det är rätt frustrerande att inte komma vidare förrän jag har en rundsticka i min ägo (jag har beställt en ;-)), för mössan är så rolig att sticka!

lördag, november 10, 2007

Biblioteksstickning

Idag var jag och mina stickvänner inbjudna till stickcafé på biblioteket i Boxholm. Vi blev oerhört väl mottagna och fick både fika och lunch, mot att vi satt där och stickade, visade våra alster och pratade stickning med andra intresserade biblioteksbesökare.
Vi kände oss väldigt bortskämda. Hallå, liksom. Gratis fika för att ha KUL?!

torsdag, november 08, 2007

Skrivångest

Jag sitter och ska skriva paper om en del av litteraturen på min ena kurs. Jag tycker inte om det. Jag kan läsa, reflektera, diskutera, bolla med andra, göra mindmaps och sådant. Men det krävs orimligt mycket energi för mig att skriva vettigt när det handlar om sådana här inlämningsuppgifter. Och jag hyser ett orimligt stort motstånd till uppgiften.


Undrar om det handlar om att det blir för kravfyllt? Eller om att jag är självkritisk? Eller att jag bara inte tycker att det är så kul, helt enkelt.Men. Nu SKA jag sätta igång. SKA. Sen ska jag sätta på kaffe.


Edit: Hm. Undrar om det är så här en del barn känner sig när jag vill att de ska skriva en berättelse i skolan. För mig är det något helt annat. Men, det är det kanske inte för dem. I så fall förstår jag det oerhörda motståndet.

tisdag, november 06, 2007

Självrandande garn

Det är fler som har färgat sitt eget sockgarn med Kool Aid. Hade jag tittat på de här beskrivningarna innan E och jag satte igång hade jag insett att jag skulle behövt längre rapporter för att få lite bredare ränder.

Men, å andra sidan, det är ju roligare att prova själv. Och jag tror jag lär mig bättre så!

Hm. Jag har just ägnat mig åt studieflykt. Igen. Bäst jag slår upp en bok iaf!

måndag, november 05, 2007

Slutrapport från sticklovet

Via Ilsefins kommentar på bloggen (och därefter sms från E) fick jag ju tips om en garnaffär i Henån. Tyvärr var den stängd när vi kom förbi så jag nöjde mig med att fota själva huset. Hade jag haft en tanke på att kolla upp möjligheter till garnshopping i förväg (hur kan man missa det??) så hade jag hittat Stickboas hemsida här.



Vi hade väldigt trevlig utsikt från köksbordet i stugan! Tänk att få sitta ute på det där berget och sticka och titta på solnedgången en sommarkväll..
På hemvägen stickade jag så länge det fanns någon form av ledljus. Tyvärr blev det mörkt alldeles för fort, men med en så pass enkel stickning som denna, min nya stickasjal, så klarade jag iaf att sticka mig igenom skymningen utan problem.
Och så här långt har jag hunnit på min stolthet, sockan i egenfärgat självrandande garn:
Sällan har en socka luktat så gott som denna... ;-)

Stora projekt

I lördagskväll visade det sig att det inte bara var jag som hade stickprojekt på gång. Min svägerska tog då fram en stooor påse innehållande detta:

Ja, alltså, det låg varken ljuslyktor, vindruvor, vinglas eller bord i påsen, utan en stickning. Hon höll minsann på att sticka en pläd i ett enda stycke! Lite bökigt projekt att släpa omkring på så det bodde tydligen i sommarstugan. Hon konstaterade dock att det var en mycket praktiskt stickning när man är lite frusen. Filt och stickning i ett, liksom.

söndag, november 04, 2007

Hemma!

Jag har haft en skön helg med en hel tid för stickning. Lådbilen är bra att sticka i. Gott om plats att dra upp benen i sätet tex..
Så här såg i mitt randiga sockgarn ut när vi närmade oss Jönköping i fredags och jag hade gjort klart picotkanten på sockan.

Ska blogga lite mer foton när jag hinner. Nu är det hög tid att förbereda sig för en ny frökenvecka.

fredag, november 02, 2007

Fröken far

Sockgarnet funkar. Det blir smala (!) ränder, men det blir ränder. Har bara stickat några varv ännu så ni får vänta lite på foto.

Nu ska jag packa stickningar och sockar för snart tar vi lådan och åker till Orust ett par dagar!

Ha en fin allahelgonahelg!

torsdag, november 01, 2007

Sticklovet fortsätter

Idag har jag haft sticklovsvänner här på lunch och lite stickning. Mycket trevligt!
Jag passade på att nysta upp den ena härvan sockgarn från i går. Men först ville jag fota härvan så att jag kommer ihåg hur jag färgat, ifall jag nu vill ändra något till nästa gång.Så här ser nystanet ut: Jag kan börja på ett par strumpor när jag vill nu. Har nämligen frigjort 2,5mm:s stickorna från pärlmudden jag började på igår.

Jag behöver tunnare stickor om mudden ska bli fin. Frågan är om det är idé att köpa så tunna bambustickor, eller om jag måste hänfalla till stålisar... Í vilket fall som helst är det stickshopping som gäller.

Här är förresten den andra omgången garn från igår. Mumsigt va?