torsdag, december 30, 2010

Sydda saker

För ett tag sedan lovade jag er ju bilder på några fler sydda saker, men se det glömde jag visst alldeles bort. Nu hittade jag iaf bilderna så nu är det bäst jag bloggar innan jag glömmer bort dem igen. :)
Först ut är ett par långkalsonger/smala mjukisbrallor sydda med utgångspunkt i Meedoms form 0. Tyget kommer från Jofotex och är en rest som jag fått av min moster. Muddväv från samma ställe. Den här gången har jag sytt resårkanal istället för att sy fast resåren direkt på tyget som jag brukar när jag syr en resårlinning. Kan inte bestämma mig för vad som är bäst. En fastsydd resår snor sig ju inte och jag tycker också att resultatet ser något prydligare ut, men det är attans svårt att beräkna en lagom lång resår. Den töjer sig ju när man syr, och det är dödstrist att sprätta om det blir fel. Med resårkanalen var det iaf lätt att prova sig fram till en lagom lång resår.
Ovanstående mönster blev jag nöjd med så sedan skulle jag försöka att även rita upp ett muddbyxmönster i nästa storlek. Testade att rita någonstans mitt emellan Meedoms form 0 och form 1 men lägga till lite mer vidd nedtill i benen. Skärningen i midjan har jag också ändrat, precis som jag brukar. Jag låter byxorna bli lägre framtill än i mönstret för att slippa "gubbyxlooken" med byxor som går ända upp till bröstkorgen. Bak tycker jag däremot att det är bra om byxorna är ganska höga och har gott om plats för blöjan.

Jag provsydde mönstret i televerksorange collegetyg köpt på Ohlssons för länge sedan. Mönstret funkar helt ok, men jag tycker ändå att byxbenen är lite för smala nedtill. Jag skulle vilja ha lite mer pös, men hur får man till det utan att ha alltför mycket tyg att sy fast muddarna i? Jag menar, man kan ju inte sträcka ut muddväven hur mycket som helst.

För skojs skull sydde jag dit ett par små hjärtan på baksidan av ena benet men tyvärr hamnade de snäppet för långt ner för att de ska synas ordentligt när byxorna är på. (Ja, jag erkänner, det var meningen att de skulle hamna på framsidan och inte typ i knävecket). Hade de hamnat närmare rumpan hade det dock faktiskt blivit riktigt bra,och roligare än dito applikation framtill, så en annan gång nog försöka få till en applikation bak med flit.

I våras så köpte en god vän med sig E-slöjdstrikå från Symässan i Malmö. Tanken var att jag skulle sy något av det till sommaren, men så blev det aldrig. Nu tyckte jag det var hög tid att det fick komma till användning. Det var svårt att fånga tröjan på bild i vintermörkret, men ni får tänka er att den har en fin äppelgrön färg.
Eftersom jag varit väldigt nöjd med fordonstunikan som lilla N använt mycket ville jag sy något i en liknande modell, fast långärmad. Även denna gång kommer grundmönstret från Meedom men är i strl 80 (dvs en svensk strl 86). Jag kan konstatera att jag hade behövt bredda det mer nedtill för att få tunikakänslan på tröjan. Tygkvaliteten gör förstås sitt till också. E-slöjds trikå är ju härligt kraftig, och faller ju inte som ett tunt jerseytyg. Det  borde jag självklart ha tänkt på. Däremot kom jag faktiskt ihåg att runda av tröjan nedtill den här gången.

Tröjan är ännu tokstor på Lilla N, och ärmarna alldeles för långa trots att jag redan kortat av dem en gång. Det är så märkligt det där med storlekar i mönster, och framför allt är det bökigt när man befinner sig mitt emellan två storlekar. Jag vill ju inte gärna sy något som är på gränsen till för litet. Jag har tänkt sy ett par matchande leggings också, men kanske väntar jag till tösen har växt i tröjan så att jag vet vilken byxlängd som behövs då.

Nejhepp. Nu ska jag inta soffan en liten stund och sticka vidare på en blå vante i gosig merinoull.

Gott Nytt År på er!

2 kommentarer:

Inger sa...

Många fina kläder blir det när du sätter igång. Jag sydde alltid resårtunnel med ett knapphål i så att det går lätt att reglera resåren.

Linda sa...

Vilka fina kläder du syr till din lilla dotter!