söndag, mars 22, 2009

Dagens lärdom - tänk själv istället

Tre veckor efter att jag startade min vildjäst, flera dagars förberedelser och många moment senare var det äntligen dags att sätta in de jästa bröden i ugnen. Till att börja med på 275 grader i 15 minuter. Jo, för så gör Martin.

Jag borde ha tänkt själv istället. Och framför allt inte lämnat bröden där i ugnen i 10 min utan att titta till dem. Nu blev de förkolnade direkt. Så onödigt. Ugnar är ju olika, det vet jag ju. Välgräddade bröd kan vara goda, men förkolnade bröd med svarta bubblor är inte vad jag hade tänkt mig. Behöver jag säga att jag blev ledsen och ganska besviken på mig själv?
Här kommer lite bilder från bakprocessen INNAN bröden nådde ugnen. Då såg allt fortfarande mycket lovande ut. (Det är ju iofs lite hoppingivande. Jag misslyckades ju inte alls med alla moment!)


Nåväl. Fastän jag nyss fällde några tårar i ren frustration så är jag iaf nöjd med hur vildjästen fungerade och bröden reste sig ståtligt i ugnen. Kolla så höga de blev:

När bröden har svalnat ska jag undersöka hur hålbildningen blev, och försöka ta bort den svarta skorpan och provsmaka innanmätet iaf. Jag återkommer med rapport !

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till att du lyckades med vildjästen. Dina bröd ser ju jättefina ut. Ja, att dom blev lite brända på ytan är väl inte så himla farligt. Det måste väl gå att skära bort, och mumsa på brödet iallafall. Själv har jag misslyckats från början. Mitt bröd jäste nästan inte alls , och blev platt och stenhårt.

Inger sa...

Håller med föregående,de ser ju jättefina ut och ytan kan man ju ta bort.De kan ju inte hunnit bli förkolade rakt igenom.Din reaktion kan nog skyllas på hormonerna.Kram