måndag, mars 09, 2009

Sur söndag

I går var min surdegsgrund klar (trodde jag iaf) så jag satte igång att leta limprecept att använda. Tyvärr krävde många recept att jag skulle starta en deg i går, och sedan baka på em/kväll idag med många timmars jäsning osv. Jag insåg att jag inte skulle hinna det efter jobbet idag så jag valde en annan variant med lång jäsning och gräddning redan på första dagen.

Så här såg min deg ut efter assistentbehandling:Det är ingen jäst i degen, utan bara ca 150 g surdegsgrund. Det innebär att den måste få jäsa ett antal timmar för att något ska hända. Närmare bestämt ca 4 timmar enligt en källa jag hittade.

Efter 5 timmar såg min deg ut såhär: Några få små hål i degen kunde ses som tecken på aktivitet, men volymmässigt var det forfarande i princip ingen skillnad! (Formförändningen beror på att jag vikt i hop degen.)
Stor sorg. Min deg ville alltså inte jäsa. Något hade gått på tok.

Strax därefter påbörjade jag ett desperat räddningsförsök: Jag löste ett halvt paket jäst i lite vatten och körde i det i degen tillsammans med lite extra mjöl.
Och jodå, nu jäste iaf degen, så trots att jag vid det här laget var mycket skeptisk till hur resultatet skulle bli bakade jag ut ett par bröd:
Efter gräddning såg de ut så här:De flöt ut en del på bredden, men blev åtminstone inte lägre än innan. Vi provåt några skivor i går kväll, och visst var det ätbart, men inte blev det det roligaste bröd jag bakat. Fast, egentligen tror jag mest det berodde på att jag haft i för mycket brödsirap. Jag gillar inte alltför söta bröd.

Hur som helst så var det inte ett så himla kul bakträningspass denna gång. Jag undrar fortfarande vad som blev fel med surdegen. Jag har låtit resten av min surdegsgrund stå ute en dag till, så att jag (återigen) sett att den riktigt säkert bubblade och luktade surt. Nu har den fått gå i dvala i kylen och får skeptiska blickar av matte ibland...

Undrar om jag ska våga ge mig på ett nytt bakförsök i morgon när jag slutar tidigt?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi, så roliga dina färdiggräddade limpor ser ut.Är det mjöl på en del rutor? Men annars brukar ju färskt bröd alltid smaka mums, så det gjorde nog dom här också.. Tycker det var bra gjort att kunna "rädda" dom.

Anonym sa...

Vilka häftiga bröd det blev!
Jag har förresten lagt till dig i min bloggläsarlista! Du skriver så bra, stickar så fint och så bakinspirerar du!
Ha det bra!/Sommarfröken

Anonym sa...

Såg ett bakprogram på tv igår. Där bakades det just surdegslimpor, och dom blev ju på pricken lik dina. Har hon kikat in hos dig tro :-)Inte omöjligt!
Ewa