Jag skippade stickning och tupplur och ökade värmen lite till här inne genom att baka dinkeltekakor. Ikväll blir det räkmackor.
Frökens dinkeltekakor
(6 stora)
50 g smält smör/margarin
1,5 dl mjölk
0,5 dl vatten
25 g jäst
1 krm salt
2 tsk farinsocker (ta lite mer om du tycker om sött bröd)
2 msk psylliumfrön (eller linfrön)
0,5 dl vetegroddar
2 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl dinkelmjöl
Smält smöret och häll sedan i mjölk och vatten. Låt det bli fingervarmt.
Smula jästen, häll degspadet över och rör om. Blanda i salt, farinsocker, frön, groddar och mjöl.
Känn efter hur degens konsistens är. Den ska vara lite lösare än deg på vanligt vetemjöl, men kanske behöver du blanda i lite mer mjöl ändå.
Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa 10 min.
Dela degen i sex bitar och forma bullar som du lite försiktigt kavlar ut till runda "plattor" ca 10-12 cm i diameter. Nagga med gaffel. Låt bröden jäsa ytterligare 10 min innan du sätter in dem i ugnen och gräddar dem ca 6-7 minuter.
2 kommentarer:
Jag kommer gärna till dig ikväll och smakar på nybakat bröd. MUMS! Kanske långt att åka, så det hinner bli gammalt :-)
I den här hettan blir det bra jästemperatur.Tror t.o.m. att degen förlåter lite drag.
Skicka en kommentar