söndag, januari 31, 2010

Mysvelour

Har äntligen (så säger jag visst alltid numera: äntligen) sytt klart en velouroverall till lilla N som jag började så smått med strax efter nyår eller så. Det var inte jättekul att bandkanta velouren som gärna ville rulla sig inåt, men det gick iaf. Alla tyger är köpta på Jofotex och mönstret kommer från Ottobre nr 6 2009.


Färgerna på bilden stämmer inte exakt med färgerna i verkligheten. Muddar och kantband är tex en aning dovare lila än de ser ut här. Tyvärr är jag inte heller denna gång helt nöjd med modell och passform. Kuvertöppningen ville inte hålla sig på plats, så jag fick fuska och slå i ett par tryckknappar där också. (Det finns det förresten på en del köpeplagg också har jag sett.)Overallen sitter dessutom väldigt tight över blöjbaken, men är lagom i övrigt, tom rymlig i vidden. Kanske är min tös lång i livet, vad vet jag?

Nu måste vi skynda oss och använda overallen medan lilla N alls kan ha den. Ändå hade jag tagit mått på lilla N och sett till att ta till en rejäl storlek så att hon inte skulle hinna växa ur den innan den var klar.

Två saker att fundera på:
1. Ska jag ge upp på det här med att sy egna kläder till lilltjejen när jag nu ändå så sällan tycker att de blir riktigt bra? Är det värt att lägga ner tid och arbete på det? (Och pengar, fast det är inga stora summor just nu för tyg har jag ju redan en hel del.)

2.Om svaret på nr 1 är att jag INTE ska ge upp: Ska jag skaffa mig en Prymtång? Det är så ofantligt tråkigt och pilligt och högljutt att banka tryckknappar. Särskilt när det behövs elva knappar på ett plagg, för det gör 22 knapphalvor att banka fast. På 22 rätta ställen.

9 kommentarer:

Stickorren sa...

Inte ska du ge upp o sy, du har väl bara hamnat i den sitsen som de flesta andra som syr, som bara ser det som inte är som man vill ha det och inte ser att det faktisk fungerar och är riktigt bra.... och en prymtång verkar väldigt bra!

Kristina sa...

ushc svårt det där. jag tycker att du ska fortsätta sy och det är svårt emellanåt. JAg vet inte när jag sydde någonting sist och minns att det blev strul med en jeanskjol. Kanske mindre projekt, som byxor och tröja i stället för hel overall om du nu råkar ha en lång tjej.

Maria sa...

Jag tycker att den är jättesnygg! Och du vekar ha fått till bandkantningen väldigt bra.

Nästa gång du syr något till N (för det tror jag du kommer att göra) så kan du ju mäta på den här och se var du behöver bredda lite, eller förlänga lite för att se hur det passar. Eller jämför mönsterdelarna med något köpt plagg som passar bra.

Jag tycker inte att du ska ge upp, men jag förstår din tvekan även om jag förstår din tvekan ("been there, done that" så att säga).

Anna sa...

Jag tycker du är en jätteduktig sömmerska. Fortsätt och sy så länge det känns roligt. När det börjar smaka trä så brukar jag ta en "kreativ paus" och sen när jag fortsätter efter nån vecka är det kul igen. Velourdräkten ser SÅ mysig ut!

Anonym sa...

Klart att du ska forsätta sy! Något annat är dumt! Men att du ska skafa dig en prymtång tycker jag absolut. Jättebra tycker jag. Overallen ser hur fin och mysig ut som helst.

Mia sa...

Äntligen är ett ord som hör ihop med barn. Tiden krymper ju. I min dagbok vid sängbordet står det ofta "äntligen, i säng med nybäddade, rena lakan, det är tyst, A sover" vilket är höjden av lyx tydligen i min "nya" värld.

Heja på med barnkläder. Det där med knäppning i grenen är svårt. Vår bebis växte ur alla plagg så han var strl 80 redan vid ett halvår just på överkroppslängden. Resten smalt och normalt i längd. En del kläder hann vi aldrig använda pga det. Men det finns ju fler nya bebisar och om vi skulle få en egen så är ju kläderna färdiga, och vi visare :)

Prymtång låter guld. Skaffa! Ibland kan knappar på köpekläder behövas ersättas, har hänt mig.

Annika sa...

1. Ja. Sy i 74/80 minst. De kläderna har längre användbarhet och är inte lika bebispillriga. En tunika i 74/80 går att ha jättelänge, som klänning först och som tröja sist. Båda mina tjejer kan ha samma nu, men de blir ju trekvartsärm på storisen och klänning på lillisen.

2. Ja. Prymtång är ettmåste.

Knyppeltanten sa...

Du har en utmärkelse att hämta på min blogg.

Mia sa...

Tack Fröken. Jag följde din Prymtånglänk och slog till på en till mig själv. Jag har en köpepyjamas med en knapp som fallit bort (irriterande!!) som legat _länge_ och jag har en sats knappar som jag kan hamra i, men det blir inte gjort. Antingen vill jag inte ha en tvååring som blir nyfiken, eller så sover han och bankandet, ja du vet. Tången levererades idag, trycktryck, så var det klart! Värt 146 kr plus frakt.