söndag, januari 24, 2010

Småbarnsmammans korngrynsbröd

Jag hittar sällan något brödrecept som riktigt passar mig, så då får det bli en egen variant. Idag har jag bakat korngrynsbröd. Kanske är det någon mer som vill prova? Det här brödet kan förstås bakas även om man inte har småbarn, det är bara att anpassa tillvägagångssättet lite, och hoppa över de kursiva anvisningarna nedan.

Jag bakar numera nästan alltid på bara 25g jäst eftersom brödbullarna då ryms på en plåt. Då minimerar jag risken att lilla N kräver min uppmärksamhet samtidigt som brödet borde tas ut ur ugnen. (Väljer man att baka limpor går det ju dock utmärkt att dubbla satsen och ändå bara behöva vakta på bröd i ugnen en gång.)

Och jo just, om du tänker använda elvispens degkrokar när du gör degen, se då till att du monterar dem på rätt sätt. Det blir så mycket deg inuti elvispen annars...Småbarnsmammans korngrynsbröd

Steg 1:
1 dl korngryn
3 dl vatten
0,25 dl hela linfrön

Steg 2:
2,5 dl vatten
25 g jäst
3 dl rågsikt
ca 6-7 dl vetemjöl special
1 msk flytande margarin (eller olja)
1 msk brödsirap
2 tsk brödkryddor
0,5-1 tsk salt
ev 0,5 dl grovt krossade pumpafrön

Lägg korngryn och linfrön i en kastrull, häll på vatten och låt detta koka upp. Låt det sedan småputtra ca 10 min tills det blir en gröt. Stäng av och låt gröten svalna. (Nu kan du amma, besöka BVC eller gå och lägga dig för natten. Gröten kan stå där den står.)

Dags att fortsätta med Steg 2?
Placera ett ev. vaket spädbarn i babysitter/ på en filt/ i hög barnstol och lägg ut rikligt med leksaker runt det. (Varför inte ett gäng dl-mått och slevar?)

Blanda i mer vatten i gröten. Känn efter hur varm/kall gröten är och anpassa temperaturen på vattnet så att du får en ljummen gröt. Smula sedan i jästen och rör tills den löser sig.

Plocka upp ev. nedkastade/tappade leksaker och ge tillbaka dem till barnet. Upprepa fortsättningsvis detta vid behov. I vissa fall kan du även behöva sjunga högt och glatt, göra pruttljud med munnen, dansa vilt, samt göra lustiga miner åt barnets håll. Gör då det.

Blanda i rågsikt, hälften av vetemjölet, margarin, sirap, olja och brödkryddor. Vänta dock med saltet. Använd gärna elvisp med degkrokar. Om du gillar pumpafrön kan du ha i det också. Bearbeta degen ordentligt och tillsätt under tiden så mycket vetemjöl att degen får bra konsistens. Den behöver faktiskt inte släppa bunkens kanter, men den ska vara hanterbar. Saltet tillsätter du först på slutet för att inte förstöra glutentrådarna i degen.

Nu ska degen jäsa ca 40 min. (Ställ in bunken i kylen om det är dags för barnvagnspromenad, långamning eller liknande, då jäser den lite långsammare)

Baka ut degen.
Kolla först av ditt barns sinnesstämmning. Har du 5 min på dig -> forma en limpa av degen. Har du 10-15 min på dig -> du kan baka ut degen till runda (nåja, formen är oviktig) bullar.
Sätt ugnen på 250 grader för bullar och 200 grader för limpor och låt bröden jäsa ytterligare 30 min. (Kylen funkar igen om du behöver fördröja lite)

Grädda brödbullarna i ca 10 min, tills de fått fin färg. En limpa behöver längre tid på sig, ca 40 min. Knacka i botten på brödet och lyssna så att det låter ihåligt, då är brödet klart.

Pensla de nybakta bröden med vatten. (eller låt bli och gratulera dig själv till att du iaf fick ut dem ur ugnen innan de var kolsvarta)


Det här är för all del inte det ultimata receptet för en småbarnsförälder (en deg som bara behöver jäsa en gång är ju enklare, eller en som inte behöver jäsa alls), men med lite tur så går det! ;-)

6 kommentarer:

Anna sa...

O, vilket fint recept! Jag skrattade gott och kände igen mig när jag läste hur man skulle gå till väga. :-)

(Semlorna ser riktigt smaskiga ut. Kanske vi ska baka här idag bara S vaknar?)

Stickorren sa...

Jag blir bara så glad när jag läser, du är helt underbar på att berätta och beskriva.

Anonym sa...

Kan garantera att dom blev supergoda också! Tack!
Mamma/Mormor

Inger sa...

Man blir glad av att läsa det du skriver.Jag kommer ihåg en gång,inför älste sonens dop,jag bakade småkakor och blev så stressad av hans skrik när jag skulle ta ut plåten med kakor att jag glömde grytlappen.Inte blev han tröstad fortare för det.

Anonym sa...

Haha, det är precis så man känner det när man ska göra något med småknattar i sin närhet.Du uttrycker det så bra ! Jättekul att läsa.

Sofia sa...

Skrattar högt! Det var det roligaste recept jag nånsin har läst! :D
Tack för inspirationen - jag har ledsnat på mina egna brödrecept nu. Med min (usla) förmåga att göra fler saker samtidigt, så är det nog bra att jag inte har en bebis att ta hänsyn till oxå. Vovven behöver inte underhållas (iaf inte under bakningen). ;)
/Sofia