söndag, januari 16, 2011

Syfröken

Jag har uppenbarligen kommit in i en riktig syperiod igen. Jag syr just nu betydligt mer än jag stickar, även om jag naturligtvis har ett par stickprojekt på gång. Senaste veckan har maken varit bortrest i jobbet och på kvällarna har jag satt mig vid symaskinen istället för framför TV:n.
Jag har tänkt blogga i flera dagar för jag har en del sömnadsalster att visa, men ville vänta till helgen då jag kunde fota dem i dagsljus. Men inte hjälpte det så särskilt mycket. Jag har verkligen svårt att få till vettiga foton. Ljuset blir ändå konstigt, och tom skärpan är svår att få till (men inte 17 kan det bero på vintern?). Här kommer hur som helst något slags foton:
Först ut är ett par velourbyxor. Dessa är i princip likadana som de lilagröna jag sydde, men jag började ta ut vidden lite högre upp på benen. Velouren kommer från Jofotex och mudden från Stoff och Stil.
I går satte jag saxen i det här glada collegetyget (Eller heter det inte så? Det är kanske mer stretchigt än collegetyg, men det har samma lurv på baksidan). Det ropade högt på min vid mitt senaste Jofotexbesök. Det är så härligt med färg! Sydde ett par byxor i samma mönster som byxorna ovan. 
Den här tröjan var ju klar sedan tidigare, men nu har den fått tryckknappar på axeln och ett par matchande leggings. Leggingsen är sydda efter ett modifierat Ottobremönster (nr 6, 2008). Eftersom tyget är jersey med lycra och riktigt stretchigt har jag tagit in lite i vidden. Lilla N har ett par Polarn och Pyret-tights som sitter bra så jag jämförde med dem för att få till en ganska tight passform. Det är så himla bra när man har ett passande plagg att jämföra med!

Jag har också sytt en tunika av Jofotex fårtyg (Märks det att jag nyss varit i Söderköping och shoppat?) med matchande tights. Även detta mönster kommer från samma Ottobrenummer. Tunikan har rynk framtill som ska åstadkommas genom att man syr med resårtråd som undertråd. Kämpade en hel del med detta utan att lyckas. Det blev liksom inget rynk även om jag försökte spänna resårtråden. Jag är väldigt tacksam för tips och råd angående detta för det verkar så roligt att kunna sy tex smock på detta sätt.
Jag har istället fuskat och dragit i resårtråden efter sömnaden och sedan fäst ändarna. Kanske blev det lite väl mycket rynk istället, men hellre det än inget alls. Ärmarna har jag kortat lite, rynkat med ett fastsytt framilonband (tunn, genomskinlig resår) och avslutat med kantband istället för att sy fast en vanlig resår och vika in som Ottobre föreslår. Det blev riktigt bra!

Försökte få till en livebild på lilla N igår när hon provade kläderna, men det är lättare sagt än gjort att fånga hela henne på ett foto där även kläderna syns. Det här är vad jag åstadkom:


3 kommentarer:

Stickorren sa...

Såå snygga kläder! och jag tycker att bilderna på lilla N verkligen visar både kläderna och henne, underbart! På min tid (det känns nästan som antiken ibland) så gjorde jag rynkor med att sy fast gummiband med zick-zack. Det funkade, men det verkar finnas mycket bättre grejor idag, kul med utveckling.

Sommarfröken sa...

Snygga kläder till söt tjej!
Du är så duktig att sy och visst är det härligt (livsviktigt!) med färg! Kram!

Mia sa...

Nu får jag lust att köpa tyg, tänk vad du har botaniserat hos Jofotex!

Jättefina alster, jag skulle också ha tyckt att tyget ropade på mig, verkligen mönster och färg man blir glad av! Fotomodellen ser nöjd ut, men visst är det svårt att fota barn.