lördag, mars 07, 2009

Bakträning

Nej, jag tränar inte baken, även om jag kanske borde. Jag tränar bakning istället.
I går kväll provade jag att göra en deg enligt ett av Martins recept. Jag var så nyfiken på hur han kunde få en vanlig deg på vetemjöl, vatten, jäst och salt att bli till så luftiga frukostbröd.
Gamle Köksbjörn åkte alltså fram. Han är inte tyst (fråga killarna som försökte se på TV i vardagsrummet) men han är stark och får inte träningsvärk i armarna som undertecknad.Jag har aldrig någonsin kört en deg så länge i assistenten. Totalt var det ca 15 min, efter att degen blandats. Men, när jag såg hur konsistensen förändrades förstod jag poängen. Degen blev liksom både seg och trådig. Jag har inte heller någonsin gjort en så lös deg förut. Jag har alltid hållit mig till "degen ska släppa bunken-regeln" från hemkunskapen. Jag har inte heller tidigare jäst en deg i en plastlåda med olja i. Som ni ser kunde jag dock inte låta bli att tillsätta iaf lite linfrön och solrosfrön i degen, det får ju vara någon måtta på hur mycket nytt man kan prova.

När degen fått jäsa i knappt två timmar tömde jag ut den ur lådan. Hade den fått stanna längre hade den svämmat över kanterna. Oj, så fluffig och lös den var.
Efter viss experimentiell, men försiktig delning och formning av degen (Vaddå "Vik ihop så de får en spänd yta"?! Sådant kräver ju handlag! ;-) Jag vek lite som jag trodde och så gott jag kunde...) lades degbitarna på mjölade skärbrädor och placerades i kylen över natten.
I morse gräddade jag bröden i ganska hög temperatur. De fick sällskap i ugnen av en annan plåt med isbitar på, allt efter Martins beskrivning. Isbitarna ger ånga, något som jag antar är till för att ge bröden en bra skorpa. Det var spännande att se vad som hände i ugnen. Wow, vad jäste och blev höga.
Brödet fick en helt annan seghet och konsistens jämfört med de vanliga småfranska som jag bakat tidigare. Häftigt att behandligen av degen, och den mindre mjölmängden (?) gör så stor skillnad. Nästa gång ska jag inte vara så rädd för saltet, det blev lite för lite den här gången eftersom jag var osäker på om min hushållsvåg var att lita på. Mina bröd fick inte heller så många stora, fina hål, men resultatet kändes ändå helt ok med tanke på att det var första försöket. Nu utmanar jag alla med en hushållsassisten att prova ni också!
Ha en fortsatt bra helg! Jag ska gå och mata min surdeg.

9 kommentarer:

Dödergök sa...

Å vad kul att det är fler än jag i stickbloggvärlden som diggar Martin.
Det blir tokbra att baka efter hans recept och jag ser så mycket fram emot hans bok! :)

Eva i Halmstad sa...

Tack för länken , jag ska prova.
Ha de gott.
Eva.

Anonym sa...

Wow! I'm on, det där ser ju både lajbans och väldigt gott ut! :)

Susanne sa...

Vad spännande, det måste jag testa nästa gång baksuget sätter in :)

Anonym sa...

Å, vad gott det ser ut! Måste absolut prova.Tack för länken! Kommer att köpa hans bok.
Ewa

Sommarfröken sa...

Wow, vad coolt! Jag måste pröva, det låter jättespännande med detta bröd! Det ser dessutom väldigt gott ut! Ha det bra!/Sommarfröken

Mildamakter sa...

Jag brukar baka efter hans recept och det har hittills alltid blivit bra. Jag var också rädd för de lösa degarna och använde för mycket mjöl, men nu har jag lärt mig... :o)

Anonym sa...

Hej!

Jag skulle behöva en manual till min köksbjörn, då jag inte har någon. Hittade in hit och ser att du har en sån maskin. Har du instruktionshäftet?

Skulle det gå att ordna vore jag supertacksam. Det räcker ju att fota m mobil och maila/mms:a.
Vore supertacksam!

Med vänlig hälsning,
Malin
malin.jagetun@live.se 0733-904115

Anonym sa...

Hej...
Jag skulle oxå behövs manualen om den finns.
Christian.sjoo78@outlook.com
0720244413