söndag, mars 29, 2009

Färdigt och färdig

Bullarna krävde en snabbutryckning till Konsum. När de låg på jäsning upptäckte jag att det inte fanns något pärlsocker hemma. Det var visst länge sedan jag bakade vetebröd. Pärlsockret måste ha rensats ut när vi hade oväntat (och otrevligt) besök i skafferiet.

När vetebrödet var klart så var mitt senaste brödexperiment lagom jäst för att få åka in i ugnen.
Det blev verkligen ett experiment idag nämligen. Läste massor av brödrecept i morse utan att riktigt fastna för något. Tills sist gav jag upp och hänföll åt mitt vanliga "blanda lite som du tycker-bakande." I de här bröden finns bla lite surdeg, en klutt sparad deg från förra veckans bak, en aning jäst (för säkerhets skull) vetemjöl, rågsikt, solrosfrön, linfrön, en skvätt filmjölk, brödkryddor, honung...ja..lite sådär allt möjligt. Ska bli spännade att se hur det smakar!

Nu BORDE jag gå ut på en promenad. Då skulle jag kanske bli lite piggare också. Känner mig ganska så sömnig just nu. Undrar om jag ska lyckas övertala mig själv...

Jäsning pågår

Idag bakas det här igen och på köksbordet är jäsningen i full gång.

Efter snö och kyla i veckan är det ännu ingen vår i sikte här, men det är iaf tillräckligt varmt för att sambon ska hänga av sig den varma monstertröjan på en stol. Häromdagen hade han förresten haft den på sig bakochfram på vägen till jobbet. Inte lätt med hemmastickade plagg utan lapp i nacken. ;)

onsdag, mars 25, 2009

Inga blåpippor än


men solen sken och kojan växte.

söndag, mars 22, 2009

Godkänt

Levainen blev luftig och saftig, liksom lite seg och med ganska mycket sälta. Det påminner om bröd jag ätit i Grekland, sådant som man kan få serverat innan middagen.

Bara jag fick pilla bort det som var värst bränt så smakade det alltså rikigt bra! Det blir nog en macka till innan kvällen är slut...

Dagens lärdom - tänk själv istället

Tre veckor efter att jag startade min vildjäst, flera dagars förberedelser och många moment senare var det äntligen dags att sätta in de jästa bröden i ugnen. Till att börja med på 275 grader i 15 minuter. Jo, för så gör Martin.

Jag borde ha tänkt själv istället. Och framför allt inte lämnat bröden där i ugnen i 10 min utan att titta till dem. Nu blev de förkolnade direkt. Så onödigt. Ugnar är ju olika, det vet jag ju. Välgräddade bröd kan vara goda, men förkolnade bröd med svarta bubblor är inte vad jag hade tänkt mig. Behöver jag säga att jag blev ledsen och ganska besviken på mig själv?
Här kommer lite bilder från bakprocessen INNAN bröden nådde ugnen. Då såg allt fortfarande mycket lovande ut. (Det är ju iofs lite hoppingivande. Jag misslyckades ju inte alls med alla moment!)


Nåväl. Fastän jag nyss fällde några tårar i ren frustration så är jag iaf nöjd med hur vildjästen fungerade och bröden reste sig ståtligt i ugnen. Kolla så höga de blev:

När bröden har svalnat ska jag undersöka hur hålbildningen blev, och försöka ta bort den svarta skorpan och provsmaka innanmätet iaf. Jag återkommer med rapport !

fredag, mars 20, 2009

Hopp?

Okej, jag stickar kanske inte, men jag kan fortfarande dregla över vackra garner. Då finns det kanske hopp för mig trots allt?! Just nu introducerar tex Knit Picks många nya färger på sina garner.

Om inte annat kan jag ju spana för mina vänner räkning. Jag vet tex precis vem som skulle gilla det här och minst ett par stycken som skulle gilla det här, och nog tror jag att någon av dem skulle fastna för det här.

Skaffa er nu en bra fredag och en bra helg! Nu åker jag till jobbet!

torsdag, mars 19, 2009

Stickar hon något då?

Nej, inte blir det mycket just nu. Vad konstigt det är att man kan tappa stick-sugen sådär.

Hallå sugen, kom tillbaka! Jag saknar dig!

söndag, mars 15, 2009

Sparkar

I eftermiddag har bebisen sparkat i magen och jag har sytt sparkbyxor åt den.
Borde nog sy några kläder till den även i lite större storlekar. Vet inte hur mycket man kommer hinna använda strl 56. Mindre storlek än så syr jag iaf inte, för det känns slöseri med tid ifall det kommer ut en välväxt bebis.

Förresten kan jag meddela att det tog två veckor (!) för min vildjäst på katrinplommon att komma igång.
Just nu ska jag tyvärr inte baka på den så jag har silat av den och låter den bo i kylen ett tag. Jag har ju redan rätt mycket bröd i frysen, och sambon är ute och far igen och det finns ju gränser för hur mycket mackor man kan äta själv, även om man råkar vara gravid och ostsmörgåstokig.
Men om jag ska vara riktigt ärlig så kliar det vansinnigt i fingrarna efter att få baka en omgång tekakor med havregryn i. Kanske senare i veckan...

Frökens frukostmüsli

Egen müsli är klart godare än köpemüsli. Det sista i min burk gick dock åt till frukostyoghurten så nu gör jag en ny omgång. Det är inte svårt alls, så kanske vill någon mer prova?

Sätt ugnen på ca 160 grader. Hacka lite nötter och/eller mandel. Prova gärna olika sorters nötter. (Om du som jag just ska gå i närkamp med din första matberedare så ägnar du först minst en kvart åt att läsa bruksanvisningen till den och åt att se till att delarna sitter rätt...)

Om du eller någon av dina frukostgäster inte tål nötter eller mandel går det minst lika bra att använda tex solros- och pumpakärnor istället. Annars kan du göra som jag och köra med både och. Hacka lite mer grejer alltså.Sedan plockar du fram alla möjliga gryn och kanske linfrön ur skafferiet. Idag hittade jag rågflingor, havregryn, havrekli, kruskakli, hela linfrön och krossade linfrön. Häll nu godtycklinga mängder (men tyngdpunkten ska gärna ligga på havregryn och rågflingor) av dessa i en bakplåtspappersklädd långpanna. Blanda i nötter, mandel, solros- och pumpakärnor.
Det är lagom om allt tillsammans bli ett ca 2 cm tjockt lager i din långpanna, men det är inte så himla noga.Blanda nu ner lite kardemumma och kanel. Jag brukar ta ca 1-2 tsk kardemumma och 3-4 tsk kanel, men är du inte så förtjust i de här kryddorna (eller är nygravid ;) ) kan du minska mängden eller utesluta dem helt.
Till sist blandar du ca 3/4 dl vatten med 2 msk rapsolja och en liten sprutt (1-2 tsk kanske) honung. Droppa ut detta över din müsli och använd händerna för att "massera in" vätskan i müslin.

Sätt in i långpannan i mitten av ugnen och rosta müslin tills den blir torr och gyllenbrun. Det brukar ta ca 20 minuter, beroende på hur mycket müsli man gjort. Rör om i müslin ett par gånger under tiden så att den inte blir bränd.Låt svalna. Om du vill kan du nu blanda i lite russin eller kanske klippa ner några torkade aprikoser. Häll på burk!

tisdag, mars 10, 2009

Jomenvisst!

Den här gången gick det bättre!
Visserligen är jag fortfarande tveksam till om surdegen har riktigt rätt sprutt, men nu jäste iaf degen och brödet blev inte alls så kompakt. Nu har jag frukostbröd så det räcker i veckan! :-)

Skam den som ger sig

Nytt surdegsbrödsförsök. Undrar just om dessa ska jäsa...

måndag, mars 09, 2009

Sur söndag

I går var min surdegsgrund klar (trodde jag iaf) så jag satte igång att leta limprecept att använda. Tyvärr krävde många recept att jag skulle starta en deg i går, och sedan baka på em/kväll idag med många timmars jäsning osv. Jag insåg att jag inte skulle hinna det efter jobbet idag så jag valde en annan variant med lång jäsning och gräddning redan på första dagen.

Så här såg min deg ut efter assistentbehandling:Det är ingen jäst i degen, utan bara ca 150 g surdegsgrund. Det innebär att den måste få jäsa ett antal timmar för att något ska hända. Närmare bestämt ca 4 timmar enligt en källa jag hittade.

Efter 5 timmar såg min deg ut såhär: Några få små hål i degen kunde ses som tecken på aktivitet, men volymmässigt var det forfarande i princip ingen skillnad! (Formförändningen beror på att jag vikt i hop degen.)
Stor sorg. Min deg ville alltså inte jäsa. Något hade gått på tok.

Strax därefter påbörjade jag ett desperat räddningsförsök: Jag löste ett halvt paket jäst i lite vatten och körde i det i degen tillsammans med lite extra mjöl.
Och jodå, nu jäste iaf degen, så trots att jag vid det här laget var mycket skeptisk till hur resultatet skulle bli bakade jag ut ett par bröd:
Efter gräddning såg de ut så här:De flöt ut en del på bredden, men blev åtminstone inte lägre än innan. Vi provåt några skivor i går kväll, och visst var det ätbart, men inte blev det det roligaste bröd jag bakat. Fast, egentligen tror jag mest det berodde på att jag haft i för mycket brödsirap. Jag gillar inte alltför söta bröd.

Hur som helst så var det inte ett så himla kul bakträningspass denna gång. Jag undrar fortfarande vad som blev fel med surdegen. Jag har låtit resten av min surdegsgrund stå ute en dag till, så att jag (återigen) sett att den riktigt säkert bubblade och luktade surt. Nu har den fått gå i dvala i kylen och får skeptiska blickar av matte ibland...

Undrar om jag ska våga ge mig på ett nytt bakförsök i morgon när jag slutar tidigt?

lördag, mars 07, 2009

Bakträning

Nej, jag tränar inte baken, även om jag kanske borde. Jag tränar bakning istället.
I går kväll provade jag att göra en deg enligt ett av Martins recept. Jag var så nyfiken på hur han kunde få en vanlig deg på vetemjöl, vatten, jäst och salt att bli till så luftiga frukostbröd.
Gamle Köksbjörn åkte alltså fram. Han är inte tyst (fråga killarna som försökte se på TV i vardagsrummet) men han är stark och får inte träningsvärk i armarna som undertecknad.Jag har aldrig någonsin kört en deg så länge i assistenten. Totalt var det ca 15 min, efter att degen blandats. Men, när jag såg hur konsistensen förändrades förstod jag poängen. Degen blev liksom både seg och trådig. Jag har inte heller någonsin gjort en så lös deg förut. Jag har alltid hållit mig till "degen ska släppa bunken-regeln" från hemkunskapen. Jag har inte heller tidigare jäst en deg i en plastlåda med olja i. Som ni ser kunde jag dock inte låta bli att tillsätta iaf lite linfrön och solrosfrön i degen, det får ju vara någon måtta på hur mycket nytt man kan prova.

När degen fått jäsa i knappt två timmar tömde jag ut den ur lådan. Hade den fått stanna längre hade den svämmat över kanterna. Oj, så fluffig och lös den var.
Efter viss experimentiell, men försiktig delning och formning av degen (Vaddå "Vik ihop så de får en spänd yta"?! Sådant kräver ju handlag! ;-) Jag vek lite som jag trodde och så gott jag kunde...) lades degbitarna på mjölade skärbrädor och placerades i kylen över natten.
I morse gräddade jag bröden i ganska hög temperatur. De fick sällskap i ugnen av en annan plåt med isbitar på, allt efter Martins beskrivning. Isbitarna ger ånga, något som jag antar är till för att ge bröden en bra skorpa. Det var spännande att se vad som hände i ugnen. Wow, vad jäste och blev höga.
Brödet fick en helt annan seghet och konsistens jämfört med de vanliga småfranska som jag bakat tidigare. Häftigt att behandligen av degen, och den mindre mjölmängden (?) gör så stor skillnad. Nästa gång ska jag inte vara så rädd för saltet, det blev lite för lite den här gången eftersom jag var osäker på om min hushållsvåg var att lita på. Mina bröd fick inte heller så många stora, fina hål, men resultatet kändes ändå helt ok med tanke på att det var första försöket. Nu utmanar jag alla med en hushållsassisten att prova ni också!
Ha en fortsatt bra helg! Jag ska gå och mata min surdeg.

torsdag, mars 05, 2009

Surdeg och framsteg

I går kunde jag inte låta bli längre utan satte en rågsurdegsgrund. Nu ska det bli spännande att se om den vill komma till liv och bubbla som den ska.

Några varv nu och då efter ett enkelt mönster klarar jag. Jag stickar iaf lite mellan jobb och tupplurar och bakning och funderingar. Lilla omlottkoftan ser ut så här nu:
Färgerna är inte riktigt rätt på bilden. De känns lite varmare i verkligheten. Jag är dock en aning orolig för att liten ska se ut som en minimilitär i den...
Nu ska jag åka till jobbet. Långdag med kvällsmöte idag!

tisdag, mars 03, 2009

Säg hej till publiken


Nu har jag sett lilla UFOt både gäspa och klia sig i huvudet. Undrar just vem det brås på...

måndag, mars 02, 2009

Odlingar

Några har undrat vad jag tyckte om filmen Män som hatar kvinnor. Jag hade inte så jättehöga förväntningar på den, men tyckte att den var bra. Absolut sevärd! Jag har läst boken, men det var ett tag sedan så jag hade glömt en del detaljer. Antar att det också hjälpte mig att inte reta mig på ev. avvikelser i manus jämfört med boken så som man annars ibland kan göra.
En helt annan sak var ju att den ju kanske är lite lång (2,5 timmar) för den som råkar bli kissnödig efter en timme. ;)

Någon undrade också om limporna blev goda. Och jodå, de blev kanske lite platta, men de smakade bra! Det var länge sedan jag bakade limpor så nu smaskar jag glatt i mig skiva efter skiva med den där speciella smaken av hembakat bröd.

Eftersom jag fick ett så bra länktips i går har jag inte kunnat undgå att bli sugen på nya bakexperiment. Nu står till och med ett försök till vildjästodling på köksbänken.I köksfönstret däremot står en helt annan odling och väntar på en ost- eller kesomacka.

Lite spirande grönt är bra för vårkänslorna när snön faller utanför fönstret!

söndag, mars 01, 2009

Solig söndag

Så härligt det är när solen lyser in genom fönstren! Visst känns livet genast lite lättare då? Och så blir det lättare att fota också, så jag tänkte jag skulle passa på visa er mitt nya WIP. En liten omlottkofta i merinoull.

Jag stickar efter det här mönstret, på ett ungefär iaf. Jag försöker kompensera lite för att masktätheten inte stämmer riktigt, men samtidigt gör det inte så mycket om koftan blir en aning mindre. Någonstans i bebisens tillväxtkruva bör den ju förhoppningsvis passa ändå.

Jag stickar verkligen inte särkskilt mycket nu. Tillbringar ofta en eller två kvällstimmar i soffan i mer eller mindre vågrätt position och orkar liksom inte sätta mig upp och ta upp stickningen. Dumt egentligen, för tar jag väl upp den så är det ju inte speciellt jobbigt att sticka. I onsdags var jag dock på stickcafé och i em räknar jag med att sticka ett par timmar, så liiite blir det ju iaf.

Just nu tvättar jag och bakar istället. Köpte en bok med brödrecept på rean i veckan och har redan hunnit provaka två sorter. I tisdags kväll blev det solrosbröd: Helt okej, men jag hade nog i lite för mycket mjöl alternativt gräddade dem lite för länge för de blev en aning torra.

Idag har jag bakat surdegsbröd efter receptet "Ryska limpor." Nästan iaf, för jag kan ju inte låta bli att ändra lite i recept. Och riktigt riktig surdeg var det kanske inte heller, för den skulle bara stå ett dygn i rumstemperatur innan användning till brödbaket.

Limporna ligger på avsvalning just nu så om en stund ska jag nog smaka. Spännande!

Nu har jag fått lust att lära mig baka med surdeg "på riktigt", och kanske tom köpa baksten, och... Ska nog vänta ett tag dock, för det händer ju att mina sådana där ryck går över lika fort som de kommer. Och kanske ska jag vänta tills jag har lite mer tid hemma, så funkar det bättre med flera timmars långa jästider osv.