söndag, november 05, 2006

Kalljäst bröd

Eftersom jag fått frågan kommer här recept på kalljäst bröd. Mjölmängerna är ungefärliga och går förstås bra att variera, bara den sammalagda mängen är densamma.

Kalljäst frukostbröd

30-35g jäst
8 dl vatten (OBS! Kallt!)
6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
5 dl vetemjöl special fullkorn
2 dl grahamsmjöl
0,5 dl havrekli
1 dl hela eller krossade linfrön
0,5 - 1 dl hackade pumpakärnor
0,5 dl hackade solrosfrön
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Blanda samman alltihop och ställ i en bunke i kylen över natten. (Täck med plastfolie, eller en fuktad handduk så att degen inte torkar).
På morgonen sätter du ugnen på 250 grader och bakar ut degen till ca 20 bullar, som du "doppar" i solrosfrön eller vallmofrön. Sätt in bullarna i ugnen och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Grädda i ca 15-20 min.

4 kommentarer:

Lía sa...

ohhh! it looks so good and yummy. I'll ask Désirée for a translation :)

Malin sa...

Yummie! Tack så mycket.

Anonym sa...

Dessa var så supergoda! Har gjort dem två gånger. Tack för tipset!

Cic sa...

Japp! Dessa var uppskattade frukostfrallor idag! Härligt med alla frön och att man kan använda nästan vilket mjöl som helst. Tack för receptet!