fredag, september 04, 2009

BVC

Här är det fortfarande "en sak om dagen" som gäller och dagens utflykt gick till BVC. Lilla N hade inte alls lust att åka vagn idag men efter att hon glupskt smaskat på lite medhavd matsäck (mamma förstås) på vägen var hon nöjd och glad en lång stund. Det är konstigt det där, att hon kan bli så sugen på mat så snart man kommer utanför dörren hemma, oavsett om det sista vi gjorde var att amma eller inte.

Idag vägde hon 4530g och var 56,5 cm lång, så nog växer hon ordentligt och äter bra, tösen. Det känns i brösten också. Av och till gör det faktiskt riktigt ont att amma. Jag vet att det inte ska behöva vara så, men BVC-sköterskan verkade inte tycka det var konstigt. Inget att bry sig om tydligen, så länge jag inte hade synliga sprickor, för då kunde man använda lite salva. Jaha. Bara att hoppas att det blir bättre och inte sämre, för jag kan testa amningspositioner och försöka få lilla N att byta grepp osv hur mycket som helst på egen hand, men det känns ju meningslöst om det ändå inte hjälper.

Nåja, lilla N fick iaf beröm av sköterskan för att hon kunde följa en leksak med blicken och för att hon såg så fin ut på alla vis. Inte behövde hon kontrolleras mer den närmsta månaden. Så nu har vi gått hem (Jo, för jag kan gå korta sträckor igen. JIPPIE!) och firat med lite mera amning.

5 kommentarer:

Fru P sa...

Hej Fröken Fräken! Då jag ammade predikade min BVC-sköterska att det bästa som finns för ömma bröstvårtor är att smörja med bröstmjölk. Värt ett försök? (Hon lovprisade bröstmjölkens användningsområde till så mycket att hela mammagruppen trodde att man antagligen kan ha det som raketbränsle om det skulle knipa....)

Mia sa...

Klart det ska firas med amning!

Bröstmjölk kan användas, utöver till raketbränsle, till att bland annat läka bensår, enligt artikel i Året Runt. Desifincerande är den och innehåller säkert livkraft, varför skulle annars barnen växa så?

Det som funkade för mina torra bröstvårtor var Apotekets Locobase, fetkräm (70%). Efter bröstmjölken smorde jag in ett tunt lager efter varje amning, i sju månader. Sprickor kan vara osynliga och göra riktigt, riktigt ont. För oss funkade det också att ligga ner och amma. Att sitta, och särskilt när man inte får till att bulla upp kring den lilla bebisen och allt bara glider så kan det också dra i bröstet och taget lossna/slita. En annan orsak till smärta kan vara den lilla bebisens lilla mun, ju större mun desto mildare tryck. Om hon ammar ofta får bröstet heller inte återhämta sig riktigt. Vi provade napp ibland som tröst istället för de kan ha stort sugbehov. När A var två mån gjorde det inte alls ont längre. Och vi ammade tills han var nio mån, det var jättemysigt - då.

Anonym sa...

Aj,aj,så ont det kan göra ! jag smorde med bröstmjölk, och det hjälpte säkert en del, men jag hade ont iallafall. Min lilla skrutt åt också väldigt ofta, så det kanske beror på det. Jag fick börja med napp,(vilket inte var lätt ) så då gick det lite bättre sedan.

Anonym sa...

Hej
Mitt tips är att smörja bröstvårtorna med lite citronsaft. Jag vet att det låter konstigt men det fungerade bra när jag ammade mina tre barn.

Malin sa...

Skönt att höra att tösen fick beröm och att du klarade av en promenad idag!

Tänker på er. Kram!